
Eylül ayının başlangıcında av yasağının kalkmasıyla balık mevsimi başladı. Omega-3 için benzersiz bir gıda deposu olan balığı, tertipli tüketmenin balığın yanında taze olması da fazlaca mühim. Peki hangi ayda hangi balık makbul?
Ocak
Senenin ilk ayı, tarak balığı yanında ıstakoz ve istiridye tüketmek için ideal bir dönem. Istakoz daha ziyade haşlanarak pişirilen bir deniz ürünü olsa da ızgarasını da denemelisiniz.
Şubat
Şubat ayının gözdeleri levrek ve kefal. Niçin derseniz, bu ayda bir çok balık hemen hemen yumurtalı olduğundan beklemek gerekiyor. Kefal ve levrek, yumurtalı olmasına rağmen tüketilebilen balıklardan.
Mart
Mart ayında balık çeşitliliği artıyor. Başta levrek, kefal ve barbunya olmak suretiyle sofralara konuk olacak balıklar şöyleki: Tekir, gelincik, karagöz, iskorpit ve mercan. Izgara, tencere ya da fırında pişirme seçeneklerinden birini tercih etmekse sizin damak tadınıza kalmış.
Nisan
Baharın kendini tamamıyla gösterdiği nisan ayında liderlik elbet kalkan balığının. Karadeniz’de avlanan kalkan ne kadar kıymetliyse, bu ayda istiridye de o denli gözden düşüyor. Olur da canınız çekerse tavsiye edilmediğini bilin.
Mayıs
Av yasağı başladığı için pelajik bölge (kıyı süresince uzanan hem de deniz yüzeyini örten su hacmi) balıkları artık yok malum. Tekir ve barbunyanın yağsız; kalkan, pisi ve kaya balığınınsa en leziz olduğu bu ayda, mezgit, dil balığı, karides de yenilebilecekler listesindedir. Ayrıca kaya balığının çorbasını denemediyseniz tam zamanı!
Haziran
Mayıs ayında yağsız olan tekir, haziranda kıvamına gelir. Barbunya ise ızgara yapılmazsa küsecek haldedir. Bu ayın öteki favorileri içinde kırlangıç ve levrek de bulunuyor.
Temmuz
Bir taraftan av yasağı devam ederken, artık sahne sardalyenin diyebiliriz. Aslına bakarsan bu ayda asma yaprağında ızgarası efsaneleşmiş olan sardalye haricinde çeşitlilik olarak pavurya, ıstakoz ve istavrit haricinde pek alternatif de yok.
Ağustos
Olta balıkçılığının sezonu açıldığı için çingene palamudu başta olmak suretiyle barbunya, sardalye ve kılıç gözde balık statüsündedir. Ek olarak kabuklu deniz ürünü sevenler için ıstakoz ve midye de ideal.
Eylül
Av yasağının kalkmasıyla beraber tüm kıyıların balık cennetine dönüştüğü eylül ayı, çingene palamudunun önderliğinde birçok balığı ağırlar. Barbunya, tekir, lüfer, kofana, çinekop, izmarit, istavrit, kılıç, sardalye, kırlangıç bol miktarda çıkmış olduğu benzer biçimde kefal de lezzetini korur.
Ekim
Her yönüyle sonbaharın geldiği bu ayda başrol, en yağlı ve leziz hareketleriyle tekir, barbunya ve lüferin. Dolayısıyla pişirme yöntemi olarak ızgarayı seçmekte yarar var. Doğal bu ayda balıkların Karadeniz’den Marmara’ya göç etmeye başladığını ve bolluğun habercisi bulunduğunu hatırlatalım.
Kasım
Göçü tamamlayan her balık olanca lezzeti ve bolluğuyla ağları doldururken kabuklu ürünlerden ıstakoz, istiridye ve midyenin tadından yenmediği bir aydır. Balık olarak şahanelikte yarışanlar ise hamsi, istavrit, pisi ve toriktir.
Aralık
Bir çok balık artık yağlı olma hususi durumunu yitirmeye başlasa da birinciliği hamsi ve uskumruya vermek koşuluyla palamut, çinekop, izmarit, tekir, istavrit, lüfer ve torik sofraları süslemeye devam eder.